Blog

Samo zdrowie…..jak przygotować zakwas z buraków

  Kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jeśli dbamy o figurę oraz pragniemy zachować młodość i witalność na długie lata. Zawarte w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu. Kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wygładzają skórę, wzmacniają […]

Piersi kurczaka z groszkiem i marchewką w godzinkę …

Myślicie, że zdrowe gotowanie wiąże się z długim oczekiwaniem na potrawę?. Otóż nie !! Proponujemy szybki przepis na obiad, powinna wystarczyć godzina i można zasiadać do stołu. Mamy zimę i korzystamy z mrożonek, ponieważ jest to zdrowa forma korzystania z warzyw w tym okresie. Do przygotowania dania potrzebujemy: piersi z kurczaka (użyliśmy kurczaka z wolnego […]

ZDROWA KUCHNIA – Dlaczego warto gotować w GARNKU RZYMSKIM?

  Wielu z nas kupując naczynia do swojej kuchni sugeruje się ich wyglądem, designem, ceną lub innymi wykładnikami. Nie każdy jednak zastanawia się czy używanie tych naczyń będzie bezpieczne i zdrowe dla naszego organizmu, nie każdy wie, że pierwiastki użyte przy produkcji określonych naczyń mogą migrować do przygotowywanych potraw. To dlatego nie powinniśmy używać emaliowanych […]

Szynka wieprzowa w kiszonej kapuście …

    Do przygotowania szynki potrzebujemy: 0.6kg kapusty kiszonej ok. 1kg szynki wieprzowej ok. 1kg ziemniaków 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego ulubione przyprawy: papryka ostra,tymianek, czosnek, pieprz, sól, warzywa suszone. Przygotowanie: Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry. Nacieramy ulubionymi ziołami i suszonymi warzywami. Odstawiamy do lodówki na ok.1h. Zalewamy garnek i pokrywę na 15min […]

Bułeczki z mąki pszennej

    Przedstawiamy Wam przepis na bułki z mąki pszennej. Podane poniżej proporcje wystarczą na wypieczenie ok. 8 bułek. Składniki: 0.5kg mąki pszennej 25g drożdży 1.5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 300 ml ciepłej wody 6 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól. Do tego dodajemy drożdże rozrobione w ciepłej […]

Pieczony kurczak z ziemniakami

    Przedstawiamy Wam przepis na smacznego, chrupiącego i soczystego kurczaka z ziemniakami. Do pieczenia proponujemy wybrać małego lub średniego kurczaka. Będzie smaczniejszy i równo upieczony. Po wyjęciu z piekarnika, przed rozkrojeniem kurczaka proponujemy odczekać kilka minut. Wszystko to po to aby sok pozostał w mięsie a kurczak był smaczniejszy. Składniki: – średniej wielkości kurczak […]

SEKRET GARNKÓW RZYMSKICH

    Znaleziska sięgające okresu rzymskiego dowodzą, że w czasach starożytnych naczynia wykonane z gliny miały szerokie zastosowanie podczas przyrządzania potraw. W wielu starych książkach kucharskich pojawiały się przepisy świadczące o szerokim zastosowaniu tych naczyń. Zapewne sami z opowiadań naszych dziadków pamiętamy opowieści chwalące posiłki przygotowywane w glinianych garnkach umieszczanych w piecach. Świadczy to o […]

Ziemniaki w towarzystwie…..warzyw

    Poniższy przepis jest doskonałą propozycją dla lubiących smaczne, lekkie, warzywne dania. Do przygotowania ziemniaczano – warzywnej zapiekanki potrzebujemy: – 5 średniej wielkości ziemniaków – 3 średniej wielkości marchwie – 1 cukinia – 1 papryka – żółty ser do posypania – sól, pieprz, papryka, tymianek, rozmaryn lub inne ulubione zioła Na przygotowanie tej potrawy […]

Pyszne jajka posypane serem….

    Jajka bardzo często goszczą na naszych stołach. Smaczne, ciekawie przyrządzone w formach wykonanych z naturalnej gliny mogą stać się ucztą dla podniebienia oraz interesującą propozycję serwowania prostego i popularnego dania. Jest to także doskonała okazja do przyrządzenia śniadania wspólnie z naszymi dziećmi które mogą użyć swojej fantazji i wyobraźni do dekorowania jajek. Do […]

0