ZDROWA KUCHNIA – Dlaczego warto gotować w GARNKU RZYMSKIM?

Pokaż wszystkie wpisy

ZDROWA KUCHNIA – Dlaczego warto gotować w GARNKU RZYMSKIM?

 

Wielu z nas kupując naczynia do swojej kuchni sugeruje się ich wyglądem, designem, ceną lub innymi wykładnikami. Nie każdy jednak zastanawia się czy używanie tych naczyń będzie bezpieczne i zdrowe dla naszego organizmu, nie każdy wie, że pierwiastki użyte przy produkcji określonych naczyń mogą migrować do przygotowywanych potraw.

To dlatego nie powinniśmy używać emaliowanych naczyń posiadających odpryski i ubytki w emalii uwydatniając ich aluminiową czy stalową warstwę. Unikajmy naczyń aluminiowych ponieważ mogą one nas uczulać ze względu na dużą zawartość niklu. Nie powinniśmy w nich gotować czy dusić potraw kwaśnych  lub słonych  np. bigosu, dań na bazie kapusty kiszonej, gołąbków. Słone czy kwaśne potrawy w połączeniu z wysoką temperaturą uwalniają z aluminium szkodliwy glin, który w całości odkładany jest w wątrobie przez co doprowadzić może do niewydolności tego organu.

Wielu z nas korzysta z wygodnych naczyń pokrytych teflonem. Problem pojawia się w momencie powstanie rys na powierzchni takich naczyń. Podczas gotowania odrobinki teflonu z zarysowanych powierzchni naczyń wraz z potrawą mogą przedostać się do naszego organizmu.

Zawarte w teflonie związki fluoru mogą doprowadzić m.in. do zawałów serca czy udarów.

Należy się więc zastanowić i zadać sobie pytanie czy istnieją naczynia wykonane z surowca który będzie dla nas bezpieczny i przyjazny w którym możemy zdrowo gotować. Odpowiedź brzmi TAK. Są to garnki rzymskie wykonane z gliny.

Nietoksyczne, niezawierające szkodliwych substancji. Istnieje teoria, że garnki gliniane obok ceramicznych jak na razie są najzdrowszymi i najmniej alergennymi ze wszystkich naczyń. Pozwalają na beztłuszczowe pieczenie potraw.

 

Wystarczy namoczyć garnek w wodzie przez ok. 15-20 minut. W porowate, nieszkliwione ścianki z których wykonane są garnki rzymskie przenika woda która po włożeniu do piekarnika, pod wpływem temperatury uwalnia się ze ścianek co pozwala na przyrządzenie dania bez użycia tłuszczu z zachowaniem większej ilości substancji odżywczych i witamin. Właśnie to stanowi niepowtarzalną zaletę garnków rzymskich. Potrawy przygotowane w ten sposób nigdy się nie przypalą, nigdy nic cennego nie wyparuje a dzięki cyrkulacji pary wodnej uwolnią pełnię swojego aromatu. Warto wspomnieć także, że podczas pieczenia w garnku rzymskim nie należy nic przekładać, mieszać itp. Garnki rzymskie pozwolą nam na przygotowanie wielu dań tzw. jednogarnkowych.

Możemy w nich wypiec także wspaniały, chrupiący chleb lub pyszne bułki w specjalnie przeznaczonych do tego foremkach  glinianych. Należy przypomnieć, że chleb pieczony na zakwasie ma odczyn kwaśny więc przygotowanie go w aluminiowych foremkach czy blaszkach powoduje uwalnianie związków toksycznych.

Dodatkowo blachy takie potrafią po czasie rdzewieć. Czy chleb z takiej blaszki rzeczywiście jest zdrowy i smaczny? Czy nie lepiej upiec go w naczyniu rzymskim?

Garnki rzymskie może nie są tak uniwersalne jak pozostałe naczynia. Nie można ich używać na otwartym ogniu. W zasadzie ich “środowisko pracy” to głównie piekarnik i kuchenka mikrofalowa.

Mimo wszystko warto się głęboko zastanowić czy nie warto zmienić swoje dotychczasowe praktyki i przestawić się na

ZDROWE GOTOWANIE.

 

0