SEKRET GARNKÓW RZYMSKICH

SEKRET GARNKÓW RZYMSKICH


 

 

Znaleziska sięgające okresu rzymskiego dowodzą, że w czasach starożytnych naczynia wykonane z gliny miały szerokie zastosowanie podczas przyrządzania potraw. W wielu starych książkach kucharskich pojawiały się przepisy świadczące o szerokim zastosowaniu tych naczyń. Zapewne sami z opowiadań naszych dziadków pamiętamy opowieści chwalące posiłki przygotowywane w glinianych garnkach umieszczanych w piecach. Świadczy to o tym, że naczynia wykonane z gliny wspaniale zdały test przez te wszystkie lata. Nic więc dziwnego, że współczesne techniki kuchenne coraz częściej wracają do używania naczyń, garnków wykonanych z gliny.

GARNKI  RZYMSKIE  są znakomitym przykładem  wskazującym walory i znaczenie użytkowania naczyń glinianych. Mięso przygotowywane w naczyniu nie wysycha i zachowuje swój własny aromat i smak. Warzywa zachowują więcej witamin i minerałów. Niepodważalną zaletą garnków rzymskich jest fakt, że potrawy przygotowywane są bez tłuszczu i oleju dlatego są zdrowsze od tych przyrządzanych w normalnych naczyniach. Naczynia szklane, metalowe czy aluminiowe wymagają stosowania oleju lub tłuszczu. Brak tłuszczu w takich naczyniach  powoduje przypalenie się potraw. W garnkach rzymskich tłuszcz wytapia się się z pieczonego mięsa i tworzy niesamowity sos własny.

Porowata struktura wewnątrz naczynia pozwala absorbować wodę która poddana temperaturze wydobywa się ze ścianek naczynia tworząc wewnątrz garnka parę wodną. Oprócz wody garnek absorbuje także smaki i zapachy przygotowywanych potraw które pod wpływem temperatury i wydobywającej się ze ścianek pary wodnej tworzą niesamowitą i niepowtarzalną mieszankę zapachów przygotowywanych potraw oraz użytych ziół i przypraw.

Garnki rzymskie są idealne do pieczenia mięs, drobiu, ryb, zapiekanek warzywnych. Można  w nich upiec chleb, pyszne bułeczki czy jajka. Służą do przygotowania wielu dań tzw. jednogarnkowych.

Kolejną zaletą stosowania garnków rzymskich jest ich wygląd. Kształty oraz wzornictwo garnków powodują, że przyrządzone dania można serwować bezpośrednio z naczynia a sam garnek stanie się znakomitą dekoracją stołu.

Garnki rzymskie powinny zainteresować wszystkich którzy chcą  przygotowywać swoje potrawy w sposób ekologiczny i naturalny. Dla osób ceniących zdrowy styl życia, świadomych prawidłowego odżywiania, dla przebywających na diecie naczynia wykonane z gliny są idealną propozycją naczyń do przygotowywania posiłków.

0
Odznaka Opineo