Miska forma rzymska do pieczenia chleba ciasta
Miska forma rzymska MT
średnica - 22 cm
wysokość - 7 cm
waga - 0.8 kg
Wyprodukowano w UE
JESTEŚMY BEZPOŚREDNIM DYSTRYBUTOREM MARKI VITOS KERAMIA W POLSCE
Miska jest idealnym naczyniem do przyrządzania minizapiekanek, małych chlebków, ciasta. Może służyć do podgrzewania, podpiekania i serwowania gęstych zup. Oprócz praktycznych walorów takich jak możliwość zapiekania i przyrządzania potraw miska jest też znakomitym naczyniem dekoracyjnym. Może służyć jako misa na owoce, warzywa czy pieczywo. Jak korzystać z miski glinianej / garnka rzymskiego:
- przed każdym użyciem namocz pustą miskę / garnek w zimnej wodzie przez ok. 15-20 minut
- zawsze wkładaj zimne naczynie do zimnego piekarnika, stopniowo zwiększając temperaturę. Optymalna temperatura pieczenie 180 - 230 stopni C, w przypadku piekarników z termoobiegiem 200 stopni C. (nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia, zbyt gwałtowna zmiana temperatur może doprowadzić do pęknięcia naczynia)
- po wyjęciu z piekarnika umieść miskę /garnek na suchej podstawce, desce, ścierce
- do wyciągania miski / garnka z piekarnika zawsze używaj rękawic ochronnych
- miski gliniane / garnki rzymskie można używać w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych
Garnki rzymskie i miski wykonane z oryginalnej gliny transylwańskiej pozwalają na przygotowanie potraw bez użycia tłuszczów i olejów. Mięsa przygotowywane w garnkach rzymskich nie wysychają a jednocześnie zachowują swój własny aromat i smak. Warzywa zachowują zdecydowanie więcej minerałów i witamin od tych które przygotowujemy gotując w wodzie. Garnek rzymski to idealne naczynie dla osób stosujących dietę lub dla tych którzy cenią zdrowy styl życia poprzez zdrowe gotowanie.